Kort tungebånd

Kort tungebånd vil si at strengen vi har under tungen som skal holde tungen på plass er for stram eller kort til at barnet kan bevege tungen optimalt. Betegnelsene tongue-tie, ankyglossia, sublingual frenulum eller short frenulum blir også brukt.

Forskere antar at mellom fire og ti prosent av nyfødte har stramt tungebånd. Rundt halvparten av disse får plager.

Symptomer

Kort tungebånd kan medføre problemer med amming både for mor og barn. I og med at tungen spiller en så viktig rolle når barnet dier, er det ofte i forbindelse med diing man først oppdager problemer. Mange barn som har kort tungebånd klarer ikke å løfte tungen opp mot ganen. De kan også ha problemer med å stikke tungen frem. Dette kan gjøre at de kan ha problemer med å få tak i brystet, de glir av.

Tegn på at tungen kan være for kort:

  • Tungen kommer ikke opp i ganen når barnet skriker med åpen munn. Tungen kan fremstå som bred og kort
  • Det kan være et synlig tungebånd (som et lite segl) under tungen, men tungebåndet kan også ligge delvis skjult i slimhinnen rett under tungen- kalt bakre tungebånd.
  • Tungen kan bli hjerteformet når barnet stikker ut tungen eller gråter
  • Barnet har vanskeligheter med å bevege tungen fra side til side
  • Barnet klarer ikke å stikke tungen ut over nedre gommen.
  • «Klikkelyd» når barnet dier
  • Kolikksymptomer
  • Forstoppelse
  • Babyen snorker

To typer tungebånd

Men, det er viktig å være klar over at ikke alle spedbarn med stramt tungebånd har ammeproblemer og det er en myte at alt er greit om barnet kan stikke tungen ut over nedre gommen.Det spiller ingen rolle hvor langt ut baby/barnet kan stikke tungen ut. Det kan likevel være stramt. Optimalt sett skal man kunne heve både tungespiss og den midtre delen av tungen og la den hvile, uten anstrengelse i ganen med munnen lukket.

Det finnes to typer tungebånd, bakre og fremre. På engelsk har de klassifiseringene Anterior Tongue tie grad (1 og 2 ) og posterior Tongue Tie (grad 3 og 4). Det er særlig grad type 4 som er underdiagnostisert.

Tungebåndet ser man best ved å plassere to fingre så  langt inn under tungen man kommer på hver side av tungebåndet for så å løfte opp en gaffeltrøkk. Man kan også bruke et instument som ser ut som en skje med et hakk i midten.Har du mistanke om at barnet har stramt tungebånd, er det alltid lurt å la en fagperson til å vurdere tungebåndet.

Behandling

Å klippe tungebåndet er en rask og enkel behandlingsform som ofte gir svært raske forbedringer. Tungen har forbindelse med resten av kroppen og et barn med «stram tunge» vil sannsynligvis ha sekundære muskelskjelettproblemer. Motsatt kan behandling muskulære problemer gi bedre bevegelighet av tungen. Det er ikke slik at alle barn med stramt tungebånd burde klippes, i noen tilfeller kan osteopati behandling være tilstrekkelig. Det er en helhetsvurdering som ligger til grunn for tiltakene som anbefales. Dersom tungebåndet klippes har man sett at det gir best resultat med behandling i tillegg. Frigjøring av spenninger vil kunne bidra til at tungen kan løftes høyere under korrigering og ved tøyning etterkant av klipp. Dette er grunnen til at det anbefales behandling også før klipping og ikke bare etterpå.