Hva kan behandles

Vi behandler mennesker i alle aldre – babyer, barn, voksne og eldre, og vi behandler hele kroppen. Har du rygg- og nakkesmerter, bekkenløsning, svangerskapsplager, underlivsplager, fordøyelsesproblemer, luftveisplager eller hodepine/migrene, kan osteopati bidra til å lette dine smerter og plager. Behandlingen er trygg, skånsom og tilrettelagt for hver enkel pasient, og sikkerhetstester vil bli utført for å utelukke tilstander som ikke er egnet for osteopatisk behandling.

OSTEOPATI KAN HJELPE FOR DEG MED:

  • Nakke- og ryggplager
  • Whiplash, migrene og hodepine
  • Svimmelhet
  • Fordøyelsesproblemer
  • Skuldersmerter
  • Albue/håndleddssmerter
  • Bekkensmerter
  • Hofte/kne/ankelsmerter
  • Kjevesmerter
  • Astma
  • Bihulebetennelse
  • Ørebetennelse
  • Lite energi
  • Plager under graviditet
  • Kroniske urinveisinfeksjoner
  • Endemetriose
  • Menstruasjonssmerter
  • Nummenhet i ben og armer
  • Nervesmerter
  • Stivhet i kroppen
  • Behandling av arr etter operasjoner
  • Problemer med stemmen
  • Hudproblemer

Behandlingen

  • Osteopater behandler ikke sykdommer, men følgetilstander av disse.
  • Vi behandler altså ikke grunnlidelsen.

OSTEOPATI FOR BABYER OG BARN

Osteopati er en også en effektiv og skånsom behandlingsform for babyer og barn, og kan bidra til at babyens/barnets plager reduseres eller forsvinner helt.

KAN HJELPE FOR BABYER OG BARN MED:

  • Flate bakhoder
  • KISS/ KIDD
  • Kolikk
  • Mellomørebetennelse
  • Treg motorisk utvikling hos barn
  •  Spebarn som roterer hodet til en og samme side
  •  Søvnproblemer og søvnløshet

FØRSTE KONSULTASJONSTIME

På første konsultasjonstime vil vi utføre ulike tester og undersøkelser på kroppen din i tillegg til å gå igjennom din sykehistorie for å finne årsaken til dine plager slik at vi kan sette opp et så riktig behandlingsprogram som mulig for deg. En osteopatisk diagnose vil bli satt og vil vise hvor i kroppen den viktigste spenningen er.

Diagnosen avgjør behandlingsformen, som blir utført med hendene, og kan bestå av mange ulike teknikker som for eksempel forsiktige tøyninger av muskler og bindevev, manipulasjoner og kraniosakral terapi. Dette for å få kroppen i bedre balanse og bedre kroppens evne
til å helbrede seg selv.

REAKSJONER PÅ BEHANDLINGEN

Etter osteopatisk behandling forventes det en reaksjoner i kroppen. Normalt vil dette bestå av en forbedring. Behandlingen øker kroppens evne til å reparere seg selv. Enkelte kan få en forbigående reaksjon med influensalignende symptomer, tretthet uopplagthet eller smerte økning.

Les mer om osteopatisk behandling og:

Les mer om osteopatisk behandling og:

klinikkosteopati-kolikkEn vanlig definisjon på kolikk er ”at et friskt barn gråter tre eller flere timer hver dag, minst tre ganger i uken i en periode på minst tre uker”. Kolikk gir seg nesten alltid ved tre måneders alder. Årsaken til at kolikk oppstår er det foreløpig ikke noe entydig svar på. Noen forskere mener at umoden tarm er årsaken, og dette kan jo understøttes av at kolikk som oftest går over ved ca tre måneders alder. Andre årsaker kan være, refluks, mageirritabilitet pga låsning i nakken, allergi eller laktose intoleranse.

Refluks
Spedbarnet gråter og lager grimaser rett etter å ha fått mat eller etter 20 minutter.

Refluks skjer når lukkemuskelen som er mellom mageåpningen og spiserøret (kardia) ikke fungerer som den skal. Noe av magesyren kan da komme opp i nedre del av spiserøret. Dette forårsaker smerter og brennende følelse. Osteopater vet om alle belastninger som spedbarnet kan ha fått gjennom fødselen. Refluks kan være et resultat av press på skuldrene som barnet har fått gjennom fødselen. Dette presset kan gi assymetri i brystkassen og spenninger i mellomgulvsmuskuluren (diafragma), dermed forstyrre lukkemuskelen (kardia) så den ikke fungerer optimalt.

Behandlingen:​ ved å bruke forsiktige osteopatiske teknikker er det mulig å balansere brystkassen og redusere spenninger i mellomgulvsmuskulaturen. Og dermed øke effektiviteten av lukkemuskelen mellom spiserør og mage. Dette vil hjelpe på å dempe tilbakestrømning av magesyre til spiserøret. Effekten av behandlingen vil kanskje ikke merkes før om ca en uke da det tar tid før sensitiviteten i nedre del av spiserøret demper seg.

Mage irritabilitet
Kolikk symptomer og gråt starter 60-90 minutter etter mating.

Dette er trolig den hyppigste årsaken til kolikk. Magen synes å tømme seg for fort og ufordøyd melk kommer for fort til tynntarmen. Gjæring av den ufordøyde melken forårsaker mye luft i magen. Presset i magen forårsaker smerter og eksplosiv avføring. Denne type kolikk er sannsynligvis et resultat av overaktivt sympatisk nervesystem som kontrollerer indre organer eller irritasjonen av en nerve som går ut fra øvre del av nakken. N. Vagus innerverer (påvirker) spiserør, mage og øvre del av tynntarmen. Andre nerver som ligger tett i nærheten av n. vagus, er nerver som har med svelging og suging. Irritasjon i øvre del av nakken kan derfor også gi problemer med mating.

Behandlingen​: Osteopater har mange teknikker for å dempe aktiviteten i nervesystemet og frigjøre nerver som er irritert i øvre del av nakken.

Allergi
Det er ingen klar tid for reaksjon i forhold til mating. Men, sannsynligvis ikke rett etterpå.

Tegn:

  • Smerter i magen, men ikke alltid en klar tid etter mating
  • Oppkast etter mating
  • Mye slimproduksjon i nese og bihuler. Spedbarnet virker tett i nesen og for eldre barn kan dette føre til mellomørebetennelser hos litt eldre barn.
  • Hudutslett

Om man har en følelse at det er en spesiell type matvare barnet reagerer på kan man utelate denne matvaren i ca. en uke og samtidig observere barnet for symptomer. Etterpå kan man innføre matvaren igjen og observere. Det er best å teste ut en og en matvare.

Laktose intoleranse
Kolikk symptomer som oppstår 2 timer etter mating.

Spedbarnet mangler evnen til å produsere laktase dehydrogenase enzymetsom er nødvendig for å bryte ned laktose i melk. Derfor vil melk som ikke har blitt brutt ordentlig ned gå gjennom magen, tynntarmen og tilslutt tykktarmen. Melken vil da gjære i tykktarmen og dette vil presse på tarmen og gjøre den hoven. Dette vil forårsake smerter som er verst ca. 2 timer etter mating.

klinikkosteopati-KISS-KIDDDet å bli født kan være en stor påkjenning for kroppen. Vanligvis tåler barnet dette, men selv en normal fødsel kan ha stor innvirkning på barnet, for eksempel hvis den er veldig rask. Belastningen blir ekstra stor hvis barnet har ligget trangt i livmoren eller kommer i seteleie noe som kan blant annet føre til stivhet i ryggraden. Dette kan føre til posisjonelle problemer, for eksempel at de ikke klarer å snu seg, vondt for å ligge på ryggen eller smerter i nakken.

Ofte skyldes dette stivhet og feilfunksjoner i ryggsøylen. KISS syndromet bla en feilfunksjon og ubalanse i muskelskjelett systemet i øvre del av nakken hos spedbarn og barn og kan føre til asymmetrisk belastning og utvikling som er uheldig for normal motorisk utvikling hos spedbarn. Disse barna ligger ofte med hodet rotert til en side som en banan og ofte med hodet bøyd bakover. KIDD er ubehandlet KISS og disse ser man ofte slite med motorikken, de har dårligere balanse som fører til treghet og klomsethet. De kan ofte få problemer med hodepine og konsentrasjonsvansker og lese og skrivevansker.

Behandlingen:​ Osteopater har myke teknikker for å løsne på ledd i øvre del av nakken og hele barnets kropp.

klinikkosteopati-ørebetennelseDersom barnet ditt tar seg til øret og gråter mer enn vanlig, kan det være en akutt mellomørebetennelse.

Hva er mellomørebetennelse?
Mellomørebetennelse er en infeksjon i mellomørets slimhinner. Mellomøret er den delen av øret som ligger bak trommehinnen. Mellomørebetennelse starter vanligvis når barnet ditt blir forkjølet eller får vondt i halsen. Både bakterier og virus kan gi mellomørebetennelse. Infeksjonen spres via et rør som forbinder øvre del av svelget med mellomøret.
Når smitten kommer inn i barnets øre, blir det hovent, tett og smertefullt. Væsken i øret er slim som bygger seg opp bak trommehinnen. Dette gjør det vanskelig for barnet å høre, og det gjør vondt. Noen ganger sprekker trommehinnen, og du ser væske som renner ut. En rift i trommehinnen vil gro av seg selv i løpet av noen dager.
Ørebetennelse er svært vanlig, spesielt hos små barn. Alle kan få en ørebetennelse, men barn har større sannsynlighet for å få det enn voksne. Barn som går i barnehagen eller park har størst risiko fordi smitte lett spres mellom barn.

Symptomer:
De vanligste symptomene er øreverk og feber. Dersom trommehinnen sprekker, kan du se væske som renner ut av øregangen. Babyer som har ørebetennelse, kan gråte mer enn vanlig og holde i eller ta seg til øret sitt.
Andre tegn på ørebetennelse hos barn er nedsatt hørsel, irritabilitet og problemer med å sove og en sjelden gang kan det gå ut over balansen.
Ofte så går ørebetennelsen over av seg selv, men gjør den ikke det på ca 3 dager så ta med barnet til fastlegen.

Behandlingen: Hvis et barn har opplevd en ørebetennelse for første gang, er det ingen grunn til å ta med barnet til behandling hos en osteopat. Men hvis denne problematikken blir kronisk, kan det være en dysfunksjon i muskel-skjelett-systemet som hindrer at kroppen kan lege seg selv. En osteopat kan også gi gode råd til foreldre i form av dreneringsteknikker som kan anvendes hjemme, for å unngå et kronisk forløp.

skjev hodeskalle

skjev hodeskalle

Plagiocephaly er betegnelsen på en asymmetrisk forskjøvet hodeform – en avflatning på den ene siden, oftest i bakhodet. På samme side hvor hodet er flatt, ser man ofte at panne og øre blir forskjøvet litt fram. Hodet utsettes for store krefter når det presses gjennom fødselskanalen. Øvre nakke og overgangen til bakhodebenet er spesielt utsatt under fødselen og det oppstår ofte nedsatt bevegelighet og spenninger i dette området, noe som kan føre til avflatning av bakhodet med og uten asymmetri. Fordi en babys hode er mykt og ikke helt sammenvokst, er det lett formelig. En ensformig posisjon av hodet den første tiden etter fødselen kan derfor føre til en ujevn eller flat form.

Behandlingen:​ En osteopat kan ved å jobbe med spenninger i barnets hode,løsne på ledd, fjerne låsninger og hjelpe de myke delene til å vokse sammen riktig. Osteopati kan optimalisere den naturlige utviklingen av kraniebena. Men, behandlingen bør starte før babyen er 5 måneder, før forbeiningsprosessen har rukket å komme for godt i gang.

klinikkosteopati-fordoyelsesplagerMange har problemer med magevondt og fordøyelsesbesvær. Vanlige symptomer er luftsmerter, løs eller treg mage, kvalme, halsbrann, eller generelt fordøyelsesbesvær.

Behandlingen:​ Osteopater har teknikker som kan dempe spenninger i magemusklene og minske spasmer i tarmene. Dette kan øke sirkulasjon og nervefunksjon og dermed redusere smertene. Nervebaner som går til organene og som deltar i styringen av organene, har sitt utspring mellomvirvlene i ryggsøylen. Derfor vurderer en osteopat også virvelsøylen.

klinikkosteopati-endemetriose2Endometriose er en tilstand der vev som ligner livmorslimhinnen (endometriet) vokser utenfor livmoren, som regel på eggleder, eggstokkene, bukhinnen, tarmer, urinblæren eller andre steder i bukhulen. Dette vevet blir på samme måte som vevet i livmoren påvirket av hormonendringer, og vil vokse i takt med menstruasjonssyklus.

Endometriose er en ufarlig tilstand, men kan gi underlivssmerter og medføre ufrivillig barnløshet

Symptomer

  • Menstruasjonssmerter, ofte sterke
  • Smerter før menstruasjonen og ved eggløsningen
  • Smerter ved samleie
  • Ufrivillig barnløshet (30-40% av kvinner med endometriose har problemer med å bli gravide)
  • Smerter ved avføring eller vannlating, som eventuelt varierer gjennom menstruasjonssyklus
  • Forstoppelse og/eller diare
  • tretthet, utmattelse, lavt energinivå
  • Kvalme
  • kraftig og/eller uregelmessige blødninger
  • smerter i korsryggen
  • lav feber

Noen kvinner med endemetriose har få symptomer eller ingen. Det er uklart hvorfor noen kvinner har smerter og andre ikke.

Behandlingen: Ved å bruke forsiktige mobiliseringsteknikker av muskler og vev i bekkenområdet, kan sirkulasjon og drenasje økes og dermed også bedre muskelfunksjon i området og redusere smerter. Behandling har som formål å få kroppen og vevet til å tilpasse seg arrvevet og inflammasjonen på en bedre måte og dermed redusere symptomene. Men, i noen tilfeller er det nødvendig med en operasjon for å fjerne endometriose. Det gjøres vanligvis i form av kikkhullskirurgi laproskopi. Noen får også hormonbehandling.

klinikkosteopati-arrvevMange har med hell blitt operert og har fått bedre livskvalitet. Uansett hvor velykket en operasjon er kan det resultere i smertefullt arrvev og adhesjoner. Når det kommer luft til strukturer hvor det vanligvis ikke er luft forandrer strukturene seg og de vil bli mer klebrige, dette får bindevev og andre strukturer til å feste seg til hverandre, dette kalles adhesjoner. Av og til vil dette løse seg med tiden, men mange har smerter i mange år etter en operasjon.

Behandlingen:​ ved bruk av myke bløtvevsteknikker vil osteopati hjelpe til å løsne opp i adhesjoner /arrvev slik at vevet blir mer fleksibelt så det ikke drar i nærliggende strukturer og skaper ubalanse i muskler, ligamenter og organer. Det er også hensiktsmessig å løsne opp i arrvev/adhesjoner som et forebyggende tiltak etter operasjoner da arrvev over tid kan gi følgetilstander andre steder i kroppen.

klinikkosteopati-hoftesmerterHofteleddet består av hofteskål, som er en del av bekkenbeinet, samt lårbeinets hoftekule. Både hofteskålen og hoftekulen er «kledd» med glatt brusk som sikrer at bevegelser foregår med minst mulig friksjon og motstand.

Om du har smerter i bekken og hofte kan det være flere årsaker til dette og plagene kan også ha en sterk sammenheng med hverandre.

Vanlige plager er stivhet i hofteleddet som ofte påvirker gangen, samt smerter i lyske og korsrygg. Muskler, sener og leddbånd kan bli betente. Betennelse kan skape irritasjon og bre seg til setemuskulatur, hofte og lyske. Betennelse i slimposen kan gi smerter på utsiden av hoften og gjør det vanskelig å ligge på den betente siden. Hofteslitasje (cox artrose), kan gi nedsatt bevegelse, smerter og funksjonsforandringer i hofteleddet. Andre årsaker til smerter i hofter og bekken kan komme av benlengdeforskjell eller plager etter et fall, eller slag mot hofteområdet. Et fall kan ved flere tilfeller skape nedsatt bevegelighet i hofteleddet.

Behandling: Vi behandler; muskler og skjelett,forbedrer nedsatt blodsirkulasjon, normaliserer spenninger i bindevevet og frigjør nervene rundt hofteleddet for optimal funksjon. Nedsatt bevegelighet i hofter og bekken kan rettes opp gjennom enkel manipulasjon hos osteopati. Vi vil undersøke hele kroppen for å avdekke om smetene har årsaker andre steder enn i hoften.

klinikkosteopati-rygg-og-nakkeForskning viser at 80% får smerter i ryggen en gang i livet. De fleste gangene vil smertene bedre seg i løpet av noen dager, men ca 85 %vil ha gjentatte akutte episoder med smerter i ryggen. En vanlig historie fra pasienter er ofte at de bøyer seg ned og plutselig får en akutt spasme og smerte i ryggen. Osteopater vurderer og undersøker hele kroppen. Under en osteopatisk undersøkelse er det vanlig å finne mange dysfunksjoner og spenninger i kroppen. Individuelt vil hver av dem være tolererbare og man vil ikke merke dem. Men, kombinert kan det være at det blir for mye belastning for kroppen totalt.

Diagnose og behandling:
Vi evaluerer struktur og funksjon av kroppen holistisk. Osteopater har til formål under diagnose og behandling å identifisere og behandle årsaken til smerten (f,eks muskel skade, ledd låsninger, prolaps, slitasje etc). Vi ønsker også videre å forstå hvorfor ryggen har blitt sårbar for belastning og gjennom adekvat behandling hindre at det skjer igjen.

Ryggen har også en fremside!
En stiv nakke eller rygg kan f,eks komme fra benlengdeforskjell, hofte,bekken, fot, arrvev etc. Det er for eksempel bred erfaring med at behandling av bindevevsnettverket på fremsiden av kroppen gir smerter i rygg og nakke.

klinikkosteopati-fotproblemerAkutte skader i foten forekommer ganske hyppig. Dette oppstår når muskler, sener eller leddbånd utsettes for en plutselig belastning som er større en det vevet tåler. Etter for eksempel ett overtråkk kan det oppstå låsninger i fot knoklene, feilstillinger og strekk i båndstrukturene i foten. Dette kan medføre at en legger ulikt trykk på bena og at en begynner å kompensere med andre deler av kroppen.

Fot knoklene er de mest vektbærende leddene vi har, og plager og feilstillinger kan gi problemer videre oppover i kroppen. Som osteopater ser vi ofte kne-,hofte og ryggplager som stammer fra gamle skader eller feilstillinger i foten. Dersom årsaken(e) sitter i foten er det i disse tilfellene viktig å behandle disse funnene for at pasienten skal bli kvitt plager andre steder i kroppen.

Behandlingen:​ osteopaten har mange teknikker for behandling av plager i foten. Foten er som nevnt sentral i kroppens biomekanikk, og den er sentral i osteopatens måte å se kroppen på som en helhet. Dersom grunnmuren ikke er i vater, så vil resten av huset bli skjevt.

klinikkosteopati-hudproblemerVed hudforandringer kan osteopati egne seg som supplerende terapi form. Det osteopatiske prinsippet innbefatter det å betrakte individet som en helhet.

Hele kroppen vurderes slik at det ved hudforandringer også kan finnes forstyrrelser i andre kroppsregioner. Er kroppens evne til rebalansering av indre og ytre innflytelse oversteget kan dette føre til problemer i relasjon til huden.

klinikkosteopati-lungeIntensjonen er å forbedre bevegeligheten og rebalansere forstyrrende faktorer.

Osteopati fokuserer på en generell funksjonsforbedring. Selv om osteopaten ikke kan gjøre noe med grunnlidelsen, egner osteopati seg ofte til å lindre omfanget av forstyrrelsen som følge av en sykdom. Dette gjelder for eksempel også ved astma: osteopaten behandler ikke grunnlidelsen.

Osteopaten betrakter den lokale regionen og den mer globale funksjonen av:

  • Åndedrettssystemet
  • Lungeregionen og omgivelsene
  • Ribbene
  • Mellomgulvsmuskulaturen (hovedpustemuskelen)
  • Pustemuskulatur
  • Virvelsøylen
  • Hals/nakke og brystkasse

klinikkosteopati-whiplashNakkeslengskade er den mest vanlige form for skade etter bilulykker, men kan også komme etter sykkel ulykker eller andre traumer etter fall. Dersom hodet ditt plutselig kastes hardt frem og tilbake, som i en piskesnert, kan du få nakkeslengskade.

Hva er symptomene på nakkeslengskade?

  • Nakkestivhet
  • Hodepine
  • Smerter i skuldre eller mellom skulderbladene
  • Konsentrasjonsproblemer og irritabilitet
  • Svimmelhet, øresus, eller synsforstyrrelse.
    Dette bør gå raskt over og om det ikke gjør det, bør lege kontaktes.

Nakken​: Nakkemusklene og ligamentene (bindevevet som holder nakkevirvlene sammen) strekkes mer enn vanlig og kan bli forstuet.
Korsryggen:​ Korsbenet og halebenet kan bli forslått og låse seg slik at det blir mindre bevegelighet i nedre del av ryggen. Dette kan igjen gi kjedereaksjoner lengre opp i ryggen.
Brystryggen: Kompresjon av brystryggen pga setebeltet kan gi smerter i skuldre, smerter i brystet, galleblæreproblemer og magesmerter.

Behandlingen:​ Osteopater vil bruke myke teknikker for å øke bevegelighet i områder med nedsatt bevegelighet og øke sirkulasjonen i muskler. Vi fokuserer på å finne knutepunktene som forstyrrer kroppen. Derfor vil osteopaten av og til behandle andre steder enn der smerten sitter.

klinikkosteopati-stemmeproblemStrupehodet (larynx) er et stemmeorgan som sitter i strupen og har viktige oppgaver også under fordøyelse (svelging av mat og væske) og respirasjon. Strupehodet har et skjelett som består av brusk og er bekledd av en slimhinne. Under slimhinnen finnes små muskler som beveger stemmebåndet når mennesker snakker. Strupehodet danner forbindelsen mellom øvre og nedre luftveier. Stemmen er avhengig at mekanikken til strupehodet fungerer som den skal og at vi har kontroll over pusten.

Behandlingen​: Osteopater kan jobbe med strukturene rundt stemmebåndene og korrigere kroppsholdning slik at hodet og nakke har korrekt posisjon. Dette for å minske spenninger i halsstrukturene. Osteopatene vil også se på pustemuskulature/magemusklene fordi disse er viktige for å ha riktig luftpress i nivå av strupehodet. Av og til vil årsaken til stemmeproblemene sitte andre steder enn rundt nakke/hals. For eksempel kan problemer med bekkenet/hofte eller en fot gi kjedereaksjoner helt opp til nakken og halsen.

klinikkosteopati-kjeveKjeveleddsdysfunksjoner, eller temporo-mandibulær dysfunskjon (TMD), er en samlebetegnelse på problemer med kjevemuskulatur, kjeveledd og de omkringliggende strukturer.

Symtomer på kjeveproblemer:

  • Problemer med å åpne og lukke munnen
  • Klikkelyder i kjeven
  • Gnissing i tennene
  • Sliten følelse i kjeven, ofte om morgenen
  • Smerter i kjeve, hodet og ansiktet
  • Hodepine
  • Nakkesmerter
  • Svimmelhet

Behandlingen: tar sikte på å normalisere bevegelsen i kjeveleddet og redusere spenningen i omkringliggende muskulatur. Man må ofte gå inn i munnhulen for å jobbe med leddbevegelsen for å komme til noen av de musklene som oftest er involvert i kjeveplager. Osteopaten vil også undersøke om det er andre ting som påvirker kjeveleddet for eksempel skjevhet i bekkenet.

klinikkosteopati-migreneHodepine kan være svært smertefullt og ødeleggende og kan komme i flere former:

  • Migrene
  • Cluster hodepine/hortons hodepine
  • Mekaniske dysfunksjoner i nakken
  • Kjeveproblemer
  • Bihulebetennelse

Behandlingen: hodepine/migrene kan komme av mange årsaker. Eksempler på dette er muskulære spenninger/tensjonshodepine, låsninger i nakken,kjeveleddsproblematikk, whiplash skade, høyt blodtrykk eller mer alvorlige medisinske årsaker. Siden det er så mange ulike typer og årsaker til hodepine vil hvert tilfelle behandles ulikt.

klinikkosteopati-ulykkerSom vi vet kan det i en ulykke for eksempel skje følgende:

  • overstrekning i ledd
  • leddlåsninger
  • forstrekninger av muskler
  • leddskader
  • sjokksymptomer

En osteopat søker etter “skjulte” følger eller forstyrrelser etter en ulykke og vurderer hva som kan gjøres relatert til dette. Har ulykken eller uhellet skjedd for lenge siden trengs det flere osteopati konsultasjoner enn hvis det har gått kortere tid. En spesiell stilling får fall på halebenet samt ulykker/bilulykker med en eventuell whiplash som følge. Hovedfokus er eventuell lindring av eventuelle forsikende følger som pasienten ikke merker før 1-2 år etter ulykken. Fall i trapp eller på glattis kan føre til forstuelse av hale eller korsbenet. Det er ikke alltid vi får smerter etter en skade med en gang , men som følge av dette kan det oppstå plager snikende.

Kroniske smerter og/eller ubehag ved skjeden anslås å forekomme hos opptil 16 % av alle kvinner og kan ramme kvinner av omtrent alle aldersgrupper, inklusive jenter og eldre kvinner.

Vaginisme er kramper i skjeden som skyldes at den ytre bekkenbunns muskulaturen som omkranset skjedeåpningen, m.bulbospongiosus er veldig stram. Det en kronisk smertetilstand som gjør at kroppen reflekser for beskyttelse foretar seg sammentrekninger av muskulaturen i bekkenet. Tilstanden gjør det vanskelig og for noen helt umulig å gjennomføre et samleie. For noen blir det også umulig å sette inn en tampong. Årsaken til vaginisme er uviss, men det hevdes at det kan oppstå som et resultat av traumatiske opplevelser i forbindelse med fødsler, gynekologiske undersøkelser eller seksuelle overgrep.

Volvodyni (vestibulitt)
Smerter er hovedsymptom ved vestibulodyni. Smertene beskrives ofte som sviende, brennende, skjærende ellers som en følelse av råhet nedentil. Ofte,men ikke alltid kan vevet rundt skjedeåpningen være rødt (ertythem). Studier viser et øket antall nerve endinger og/eller overfølsomhet i vestibulære slimhinner hos de som rammes. Årsaken til tilstanden er som vaginisme usikker og det er ofte mange faktorer som spiller inn. Men, man ser ofte allikevel at tilstanden kan være assosiert med et negativ kropps bilde og katastrofe tenkninger. Det kliniske bildet indikerer også at plagene kan oppstå etter antibiotika bruk med påfølgende behandling for sopp og endrede forhold i vaginal bakterieflora.

Behandling:
For behandling av vaginisme og volvodyni handler det om å bryte refleksene. Det første som gjøres er å finne årsaken til tilstanden. Nesten alle som får stilt diagnosen blir bedre eller helt bra, men behandlingen kan ta lang tid.

Legen vil undersøke for å se om smerter kan skyldes seksuelt overførbare sykdommer eller andresykdommer som sopp og hudlidelser som eksem og psoriasis. Om det misstenkes sopp er det viktig at det blir tatt en dyrkings prøve. Mange er også redde for at det er noe alvorlig galt, og en legeundersøkelse kan derfor hjelpe for denne frykten. Noen helsepersonell vil forsøke med lokalbedøvende salve (zylocain 5 %) dag eller kveld for å dempe smertene. Det bør kun brukes under veiledning.

Osteopaten undersøker muskulatur i bekkenbunn og områdene omkring bekkenet. Ofte er bekkenbunnen svært stram eller spendt og kan klemme på nerver som går til skjeden og vulva. Tøyeøvelser av bekkenbunnen utført av osteopaten kan være til stor hjelp. Det er også nyttig å få noen tips til øvelser man kan gjøre hjemme. Når muskler trenes øker blodtilførselen, noe som kan reduserer smertene Mange kan ha god nytte av generell avspenning, noe de kan få hjelp til av osteopaten. Ofte kan et dilatorsett i ulike størrelser brukes hjemme i tillegg til behandling. Alle tilfeller er ulike og behandlingen må tilpasses hvert enkelt tilfelle.

Klinikkosteopati har lang erfaring i å veilede og behandle kvinner med vaginisme og volvodyni