Stressinkontinens

Stressinkontinens er ufrivillig lekasje av urin som oppstår under hosting, latter, nysing, løftebelastning eller annen aktivitet som forårsaker økt trykk i bukregionen.

Hva kan fremkalle stressinkontinens hos kvinner?

  • Under graviditet frigjøres bestemte hormoner som påvirker sphincteren (lukkemuskelen i blæren). Lukkemuskelen sitter rundt urinrøret og fungerer som en ventil som styrer urinen fra blæren og inn i urinrøret. Når muskelen åpnes strømmer urinen ut av blæren. Ved gravididitet blir ofte lukkemuskelen svakere (nedsatt vevstonisit) og dermed kan lekasje av urin forekomme. I tillegg til de hormonelle påvirkningene vil den økte vekten (barnets vekt og vektøkningen hos moren) øke presset på blæren. I de fleste tilfeller vil da symptomer på inkontinens løses når barnet blir født og mors vekt vender tilbake til normalen.
  • Etter fødsel kan noen kvinner få skade på nerve og muskelstrukturer som finnes i bekkenbunnen (episiotomi, klipping av muskulatur under fødsel). Noen opplever også nedfall av bekkenorganene.
  • Hormonelle endringer i overgangsalderen kan føre til aldring av muskelvev og redusere kollagensyntese. Dette påvirker dermed støtteevne, noe som resulterer i redusert i muskeltonus i bekkenområdet.
  • Vektøkning vil øke presset på organene i bekkenet og i perineum. Avhengig av omfanget av problemet kan inkontinens oppleves hos de med stor vektoppgang.
  • Røyking mer enn 20 sigaretter om dagen kan også spille en rolle ettersom tobakk induserer den samme hormonelle effekten på systemet som overgangsalderen.

Hvordan kan osteopati hjelpe ved urininkontinens? 

Først av alt vil osteopaten din evaluere kroppen som en helhet og se om det er dysfunksjoner eller ubalanser. Et av de grunnleggende prinsippene for osteopati er at kroppen er selvregulerende. Spesiell oppmerksomhet blir viet til bekkenet, korsryggen, bekkenbunnen, livmor og blære. Av og til er det selve posisjonen av livmor og blære som er problemet.

Bekkenbunnen består av tre lag muskler som ligger innvendig i bekkenet og disse tre lagene danner gulvet i kroppen. Urinrøret, skjeden og endetarmen går gjennom disse muskellagene. Bekkenbunnens funksjon er blant annet å hindre lekkasje av urin, avføring og luft samt støtte opp om bekkenorganene og dermed motvirke nedoverbevegelse av organene.

Det er viktig å undersøke om bekkenbunnen er for svak eller for stram (overspendt bekkenbunn). Ved en overspendt bekkenbunn ser man at musklene jobber for mye hele tiden. Ved denne problematikken  ser man ingen forbedring til tross for at man har trent bekkenbunnen ved hjelp av knipeøvelser. Hos noen med overspendt bekkenbunn kan også smerter oppstå. Her må man først fokusere på avspenning og tøyning av bekkenbunnen. Det er vanskelig å trene opp muskler som er er veldig stramme (hypertone).

Stressinkontinens kan ha mange årsaker og det er derfor viktig å få en grundig undersøkelse