Osteopati kan hjelpe gravide med ulike plager

  • Bekkenløsning/bekkenlåsning
  • Smerter i symfysen og bekkenbunnsproblemer
  • Tungpusthet
  • Smerter i nedre del av ryggen
  • Smerter ned i bena
  • Hevelse og nummenhet i hender og føtter
  • Smerter i nakken, skuldre og midtre del av ryggen
  • Hodepine
  • Fordøyelsesbesvær/refluks og kvalme

Mange kvinner som er gravide og nybakte mødre opplever ulike plager i bekken og i muskler/skjelettet. En av de vanligste plagene blant gravide er bekkenløsning og hormonelle forandringer og plager. Osteopati kan bidra til å lette plagene og lindre smertene du som gravid opplever under et svangerskap.

Utover i svangerskapet vil kroppen forandre seg i stor grad. Magen vokser, svaien i ryggen blir større, krumningen i brystryggen blir større, vekten øker og magemusklene øker i lengde. Dette er bare noen av de mange forandringer som oppstår i løpet av 9 måneder.

I tillegg til at kroppen blir tyngre, vil den også gå gjennom hormonelle forandringer; blant annet for å gjøre fødselen lettere. Alle gravide får myke leddbånd og mykere ledd slik at bekkenet blir fleksibelt, men når det blir symptomgivende kalles det bekkenløsning. Hos noen gravide kan dette utløse smerte i bekkenet som er spesielt fremtredende ved belastning.

klinikkosteopati_mor_barnOsteopati kan gi bedre fødsel

Som et forebyggende tiltak kan osteopaten utføre en generell undersøkelse for å avdekke om du har mekaniske problemer som kan gi problemer senere i svangerskapet eller problemer ved fødsel. En fødsel kan gå lettere dersom man legger forholdene til rette for det. Osteopaten kan behandle deg så du oppnår en forbedret fleksibilitet i bekkenet og bekkenbunnen som vil lette passasjen av babyen.

Etter fødselen: kom raskere i form med osteopati

En fødsel er en stor påkjenning for kroppen og mange kan oppleve forskjellige plager og smerter i lang tid etter at babyen er født. Etter en fødsel tar det opp til 6 måneder før leddbåndene har fått tilbake sin opprinnelige styrke og stabilitet. Dette fører til at kvinners ledd ofte er ganske svake etter fødselen. Normalt er det leddbåndene som begrenser bevegeligheten til leddene og beskytter dem fra og bli overstrukket.

Når leddbåndene er for svake er det musklene som overtar jobben med å stabilisere og beskytte leddene. Over tid vil disse musklene bli overbelastet og resultatet er at de kan oppleves som ømme og vonde. Hos en osteopat kan du få behandling for dine muskel- og leddplager – i tillegg til å få hjelp til å sette opp et trenings- og behandlingsopplegg som vil styrke kroppen din.

Hva kan osteopati hjelpe deg med etter en fødsel?

1. Muskelskjelettplager og plager i underliv
Mange kvinner opplever plager i muskelskjelett og underliv etter en fødsel. Hos de aller fleste går plagene over etter fødselen, men noen har vedvarende smerte også etter svangerskapet som de trenger behandling for. Dette kan være muskelskjelettplager såvel som gynekologiske problemer som foreksempel med urininkontinens, hyperaktiv blære, livmor og blære prolaps.

2. Smerter i nakke, skuldre, rygg og bekken
Flere nybakte mødre er plaget med smerter i nakken, skuldrene, bekken samt nedre og øvre del av ryggen. Overgangen fra å være høygravid til å bli barselkvinne er stor. Svangerskapet og fødselen setter sine spor i kroppen og det tar tid å hente seg inn igjen.


Kolikk og PLAGER I muskelskjelett hos babyer og barn

Det å bli født kan være en stor påkjenning for kroppen. Vanligvis tåler barnet dette, men selv en normal fødsel kan ha stor innvirkning på barnet, for eksempel hvis den er veldig rask. Belastningen blir ekstra stor hvis barnet har ligget trangt i livmoren eller kommer i seteleie. Det øverste nakkeleddet kan bli provosert under en fødsel.

Symptomer på kolikk og plager i nakken hos babyer

  • Mye og vedvarende gråt
  • Dårlig søvn og våkner brått
  • Stiv nakke eller ser kun mot én side
  • Ammeproblemer eller spiser dårlig
  • Mye urolig og utilfreds

Kolikk er en hyppig plage som oppstår hos 10-15% av alle barn. Babyer som har kolikk er ikke syke, men de gråter mye mer enn det babyer vanligvis gjør. Kolikk starter vanligvis når barnet er noen uker gammel og stopper ved 3-4 måneders alder. Det er definert som gråteøkter som varer i minst 3 timer daglig i minimum 3 dager i uken over en periode på minst 3 uker.

Ovennevnte symptomer  kan også være indikasjoner på at barnet har en låsning, stivhet eller nedsatt bevelighet i nakken. Dette kalles ofte KISS. Uten behandling kan KISS vedvare når barnet vokser.

Fysiske plager hos større barn

Barn som hadde kolikk og plager i nakken som babyer kan oppleve ulike utfordringer når de vokser opp; streve med fin- og grovmotorikken, hodepine, språkproblemer, konsentrasjonsvansker, oppleves som hyperaktiv og rastløs, forstoppelse, problemer med balansen, faller ofte og slår seg, etc. Dette er symptomer som kalles KIDD.